Maria Saumell Mendiola: Diskrétní matematika je mladá a krásná

Řekne-li se o člověku, že je diskrétní, znamená to, že se chová ohleduplně a nedotýká se citlivých a osobních témat jiných lidí. Řekne-li se, že je diskrétní matematika, je to ovšem něco docela jiného.

            „Diskrétní matematika, to jsou celá čísla: jedna, dvě, tři, čtyři, pět. Žádná desetinná čárka,“ vysvětluje Maria Saumell Mendiola ze Západočeské univerzity. Možná by se tedy dalo říci, že diskrétní matematika se vyhýbá takovým citlivým a osobním tématům, jako jsou problémy některých lidí sčítat nebo dělit desetinná čísla.

„V rámci diskrétní matematiky se věnuji výpočetní geometrii. Je to krásná a mladá 
disciplína. Je stará teprve čtyřicet let. Nabízí spoustu příležitostí k odhalování nového, k objevování nových možností, cest a zkoumání. Co všechno se skrze ni a díky ní dá řešit, se pořád ještě rozkrývá. Navíc má velké uplatnění právě při řešení problémů z reálného života,“ vyznává se mladá Španělka ze své lásky ke zvolenému oboru, který je stále ještě oním příslovečným polem neoraným.

Maria Saumell Mendiola je postdoktorandem v programu NEXLIZ a do Plzně přišla po studiu na univerzitě v rodné Barceloně a po ročních stážích v Praze a v Bruselu. „Plzeňská univerzita je v porovnání s nimi malá, ale skupina, která se tu věnuje diskrétní matematice, je skvělá,“ říká nadšeně. Pracuje tu na praktických aplikacích diskrétní matematiky pro běžný život. „Využití má třeba v GPS navigacích v autech,“ vysvětluje. „Například když jedete po městě a potřebujete najít nejbližší benzínku nebo kavárnu. Ve skutečnosti by to navigaci trvalo docela dlouho. V praxi by pak bylo možná rychlejší zastavit a zeptat se kolemjdoucích. A právě diskrétní matematika dokáže celý proces vyhledávání urychlit,“ říká. Její mentor Tomáš Kaiser k tomu podotýká, že tohle je jen jedna z dlouhé řady praktických aplikací diskrétní matematiky.

            Mladá matematička není v Česku příliš dlouho a přestože pochází ze slunného Středomoří, o poznání chladnější střed Evropy si zamilovala. „Česká republika je krásná země. Nabízí spoustu příležitostí k turistice, běhání na lyžích, ježdění na kole a dalším outdoorovým aktivitám,“ usmívá se. Budoucnost je pro ni však zatím trošku komplikovaná a dotaz na ni je právě proto možná lehce indiskrétní. „Jednou bych se určitě chtěla vrátit domů, do Barcelony, kde mám rodinu a přátele. Ale teď mám tady dobrou práci a tu nechci opustit. Ve Španělsku je zatím pořád velká krize,“ připouští Maria Saumell Mendiola a v jejím hlase zaznívá smutek a stesk.

Markéta Čekanová

Bez n‡zvu-1Tato akce je realizována v rámci projektu EXLIZ – CZ.1.07/2.3.00/30.0013, který JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *